Annueller - ettåriga blommor
 

Annueller har redan beskrivits bland sommarblommorna men de är egentligen än mer aktuella för höstrabatten. Det tar ju ofta lite tid för dem att utvecklas, särskilt om man har sått dem direkt på friland och ej förkultiverat dem inomhus eller i växthus. En egen favorit här är astern och den finns att få tag på i en mängd olika skepnader. Ovan visas en asterrabatt med fyllda blommor i olika färger. Förutom astern ger jag nedan tips på ytterligare några användbara ettåriga blomsorter.

Aster

Som redan nämnts är astern en favoritblomma på hösten. Det finns en mängd olika varianter, både vad gäller storlek och blommans utseende och färg. En klassiker är madeleine-astern som finns på bild ovan. Detta är en fantastisk snittblomma och färgvariationen är enorm. Blomman är tämligen frosttålig (trots ramsan om Esters astrar!) men själva kronbladen på en utslagen blomma kan fara lite illa om det blir mer än en minusgrad. Glöm inte att byta vatten ofta i vasen eftersom det lätt blir dålig lukt annars från stjälkarna (ta dessutom bort alla blad som riskerar att bli stående i vatten).

Malva

Malvan är en annan praktfull ettåring som också går bra att använda som snittblomma.

Inkakrage (Tithonia rotundifolia)

Inkakragen är tämligen ny bland annuellerna men den kan verkligen rekommenderas. Tänk dock på att den blir mer än meterhög så lite vindskydd eller uppbindning är rätt så nödvändigt.

Risp (Limonium sinuatum)

Risp tillhör kategorin eterneller som man kan ha glädje av inomhus även under den mörka årstiden. Ger mycket vackra buketter i en massa olika färger som kan hålla sig i månader. De torkade blommorna bleks dock av solljuset så småningom och jag brukar därför byta ut buketterna med nya varje år. Ett problem kan vara att få dem att hinna blomma rejält innan vinterkylan kommer. Mitt trix är att jag sår dem i växthuset i april och då får jag lagom stora plantor att plantera ut i köksväxtlandet senare i början av juni. Denna fördrivning garanterar i regel en mycket fin blomning varje år.

Solros (Helianthus annuss)

Solrosen är en fantastisk ettårsväxt som det egentligen är helt otroligt hur den kan utvecklas från ett tämligen litet frö till den jättelika växt (ibland mer än tre meter hög) den kan bli på bara några månader. Det finns en massa olika sorters solros med olika höjder och utseende så den som är road av dem kan hitta mycket. Som namnet antyder vill den ha ett soligt läge och inte alltför mager jord. Vatten och näring behövs alltså för att den skall bli stor och fin.


Sommarcypress

Denna växt är förvisso ej någon blomma men den är kul och dekorativ i alla fall. Från en oansenlig planta som förkultiverades inomhus från i början av mars så utvecklas en imponerande tät buskliknande växt som är mycket dekorativ. I början är den ljust grön (översta bilden) medan den till hösten skiftar färg till rosa eller violett (undre bilden) i takt med att frostnätter börjar uppträda.

Läs mer om annueller:

Allmänt:
            Virtuella floran: Aster
            Virtuella floran: Malva
            Virtuella floran: Cypressväxter
            Virtuella floran: Solros

Köpställen: I princip varje fröfirma har massor att erbjuda här. Ta en titt bland alla möjliga leverantörer på

                Lantbruksnets sammanställning frö- och lökleverantörer