Dahlior

Dahlian är en knölväxt som kan skänka trädgården en fullkomligt överdådigt vacker blomning (det vet alla som besökt greve Bernadottes Mainau med sin fantastiska samling av dahlior). Växten är förvånande nog ansedd som lite svårskött i Sverige eftersom den inte är vinterhärdig men detta får absolut inte avskräcka någon från att pröva den. Har du bara ett någorlunda torrt, mörkt, svalt men frostfritt förråd så ordnar du det hela utan problem och du blir rikt belönad, jag lovar!

Så här gör du: Knölarna planteras ut tämligen grunt (jorden skall täcka knölarna) direkt i rabatten sent i maj eller i början av juni. Ju tidigare, ju större risk att frosten bränner ner de första späda skotten för växten är mycket frostkänslig. Vattna rejält för dahliorna vill ha mycket vatten och jorden bör även vara välgödslad. De första blommorna kommer då i slutet av augusti och sen blommar de tills frosten kommer, ibland ända in i november månad. Du kan också göra som jag och förlänga blomningssäsongen ytterligare en eller en och en halv månad: Plantera knölarna i plastlådor eller i mycket stora krukor och placera dem i ett växthus (om du har det) eller på något annat varmt ställe (t ex ett inglasat uterum eller dylikt) i mitten av april. Plantera sedan ut dem i rabatten då skotten blivit mellan 10-20 cm höga, vattna rejält och om vädret är gynnsamt så får du en fantastisk och kontinuerlig blomning redan från början av juli ända tills frosten kommer. För att gynna nybildning av knoppar skall du ansa dahliorna från överblommade blommor åtminstone en gång i veckan. Kom också ihåg att skaffa rejäla stöd till de höga eller halvhöga sorterna annars kommer de första friska höstvindarna att knäcka dem svårt (dahlians tjocka stjälkar är tyvärr inte så hållfasta).

När frosten kommer (d v s då växten har frusit ned - du kan eventuellt hinna skydda dem några frostnätter genom att lägga över fiberduk) skall du gräva upp knölarna och försiktigt ta bort stjälkarna (klipp av dem strax ovanför knölarna).  Lägg dem i plastlådor eller i stora krukor efter att försiktigt ha tagit bort så mycket jord som möjligt och ta in knölarna i ditt frostfria förråd för vinterförvaring. Efter ytterligare en månad kan man försöka ta bort ytterligare jord då de torkat upp lite mera. Efter ytterligare ett tag kan man försiktigt lägga över lite torvmull över knölarna så att de inte torkar ut för mycket. Får man inte jorden att torka upp ordentligt så att man kan ta bort den finns risk för att det blir lite för vått och varmt runt knölarna då vårsolen kommer och temperaturen i ditt förråd stiger. Då kan knölarna börja ruttna och då finns ingen räddning så ta och se till dina knölar då och då under vintern så att du inte får en obehaglig överraskning när det är dags att sätta ut dem.

Det är lätt att föröka dahliorna genom att dela dem innan planteringen på våren. Men du måste ha med en del av den översta rotdelen (så att säga stamfästet) för det är där de nya skotten bryter. Det räcker alltså inte att enbart dela upp och sätta knölarna. Knölar utan den översta rotdelen kommer inte att överleva.

Dahlior finns i en mycket stor variation, alltifrån blomtyp och växtsätt. De kan vara låga (30-40 cm) men även kolossalt höga (170 cm). När det gäller blomtyper finns bland många andra följande varianter: Dekorativ, Kaktus, Pompon, Näckros, Anemon, Gallery, Mignon, Dinner plate, Fransad, Spindel och Halskrås. Färgvariationen är enorm och dahlior finns både i enkla och blandade färger. Nedan visar jag några av mina sorter (på bilden högst upp finns en rödvitspräcklig dahlia av typ Gallery):

Halvhög (50-80 cm) rosagul dahlia av typ Dekorativ. Läcker eller hur?

En annan halvhög (50-80 cm) rosagul dahlia av typ Dekorativ. Läcker eller hur?
 

Halvhög (50-100 cm) dahlia ("Bistro") av typ Pompon - Vit med lila spetsar

Hög (100-130 cm) lilavitspräcklig dahlia av typ Dekorativ

Hög (100 cm) vit dahlia med lila spetsar av typ Kaktus

Hög (100-130 cm) gulröd dahlia av typ Kaktus.
Mycket tjusig!

Hög (100-130 cm) gulröd dahlia av typ Spindel.
Mycket tjusig med enormt stora blommor!

Låg (20-50 cm) lila dahlia med gul knapp av typ Mignon

Hög (100-130 cm) gulröd dahlia ("Alfred Grille") av typ Spindel.  

Hög (100-130 cm) gulvit dahlia ("Sugar cane") av typ Dekorativ.

 

Hög (100-130 cm) lila dahlia med vita spetsar ("Jean Marie") av typ Dinner plate.

Läs mer om Dahlia (det finns väldigt mycket på Internet):

Allmänt:
             Odla.nu om Dahlia
             Odla.nu: Mer om Dahlia
             English National Dahlia Collection (fantastisk samling!)
              Odla.nu: Frågor och svar om Dahlia

Dahlia sällskap:
                          American Dahlia Society
                         Diskussionsforum om Dahlia

Köpställen:
               Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik
              Dahlia.com