Flox

Höstfloxen (Phlox paniculata) är en mycket gammal och omtyckt trädgårdsväxt. Du finner den ofta växande vid gamla ödetorp. Numera finns en mängd läckra färgvarianter och den rika blomningen ger rabatten en intensiv lyster. Floxen blir cirka 70-80 cm hög och den blommar ganska länge. Står den soligt (vilket den tycker om) börjar blomningen redan tidigt i augusti men i mer halvskuggiga lägen blommar den under september och oktober. Den behöver gödsel på våren och tål inte torka särskilt bra. Står plantorna lite blåsigt kan det vara ide att binda upp dem.

Ett speciellt problem med floxen är att den lätt kan angripas av mjöldagg som ger bladen en gråvit beläggning. Detta kan bli svårt att bli av med och för mycket gödsling kan gynna uppkomsten av dessa angrepp. Vattna också ordentligt för torkväder hjälper till att sprida mjöldaggen. Se till att ta bort vissna löv och stänglar som är angripna när du höststädar.

Nedan visar jag några av mina sorter. Notera att det även finns en del lågväxande varianter som blommar rikligt på våren (mossflox - se Kantväxter under Våravdelningen!).


Läs mer om Flox:

Allmänt:
             Odla.nu om Flox

Köpställen:
              Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik
              www.plants-magazine.com