Det finns ett flertal två-åriga blomstersorter som man kan använda för att få extra fin blomkraft i sina rabatter. Många av dom har funnits sen länge i gamla trädgårdar och man kan finna dem närmast vildväxande vid ödetorp. Mina favoriter är Mariaklockor och Borstnejlikor (samplanterade i bilden ovan) men det finns även ett flertal andra (exempelvis fingerborgsblommor, andra typer av nejlikor, stockrosor och penseer).
De två-åriga blommorna skall sås rätt sent på våren eller på försommaren i exempelvis trädgårdslandet. Sår man för tidigt kan blomningen börja redan på hösten vilket knappast var meningen. På hösten kan det vara bra att näta in dem för att skydda dem mot diverse djur som kan åsamka dem gnagskador. Exempelvis är harar väldigt förtjusta i nejlikeplantor så se upp. Sen på våren andra året kan man med lätthet flytta växterna till en mer lämplig plats i trädgården där de sedan kan blomma. Ett utmärkt sätt att fylla ut en rabatt där det ser lite ödsligt ut. Ofta kan man till och med få växten att blomma även ytterligare ett år med lite tur men i så fall måste nya gröna bladrosetter hinna utvecklas för de gamla vissnar ned.
Nedan ger jag lite fler exempel på mina tvåårsblommor.
Borstnejlikor
Borstnejlikan är en förnämlig gammaldags trädgårdsväxt som är mycket lättodlad och dekorativ. Variationen när det gäller färger och mönster hos blommorna är enorm. Blomningen börjar i slutet av juni och pågår cirka en månad. Därefter vissnar växten ned och dör om inte det finns frösådda plantor kvar inne i tuvan. Man kan också låta blomställningarna sitta kvar och fröa av sig och då kan man rent av få växten att bli till synes perenn. Denna metod är dock mer osäker än att så nya varje år och plantera ut. Ta gärna in blommorna i vas, de står sig i regel länge. Står växten någorlunda skyddad behövs i ingen uppbindning, annars kan det vara bra att åtminstone slå ett blomsnöre av något slag runt tuvan så står den stadigare.
Rosa Mariaklocka
Vit Mariaklocka
Mariaklockorna ger ett mäktigt intryck i rabatten p g a den stora mängden mycket stora klockformade blommor som även finns som dubbla varianter. Blomman är mycket lättodlad och ser inte ut att ha några större problem med vare sig övervintring eller växtätare. En nackdel är att blomningen går över tämligen fort (från början av juli och ett par veckor framåt) men om man orkar kan man faktiskt klippa bort de vissnade blomkapslarna och få en andra blomning lite senare som kan bli nästan lika fin. Det är rätt vanligt att Mariaklockan står sig ytterligare ett år med hjälp av sekundära sidobladrosetter som kan utvecklas.
Fingerborgsblomma (Digitalis)
Fingerborgsblomman är en fin tvååring som passar utmärkt i rabatten. Den blommar rätt länge (juni-juli) och det finns flera färgkominationer. Det kan behöva lite stöd om den står i ett blåsigt läge för den blir rätt hög (kring metern). Om du har småbarn, tänk på att växten är tämligen giftig!
Akleja
Aklejan är en fin gammal trädgårdsblomma och nu finns även nya varianter med mycket eleganta blommor i olika färger och färgkombinationer.
Läs mer om bienner:
Allmänt:
Virtuella
floran: Digitalis
Virtuella
floran: Akleja
Köpställen: I princip varje fröfirma har massor att erbjuda här. Ta en titt bland alla möjliga leverantörer på
Lantbruksnets
sammanställning frö- och lökleverantörer
www.Fröer.nu