Clematis

En mycket fin klätterväxt är klematisen och här finns en enorm artrikedom och variationsmöjlighet. Min sort på bilden ovan är en s k Praktklematis (Cap Thuilleaux). Blomningen för just denna sort börjar i början av juli och den kan fortsätta i nästan en månad.

Klematisen är lite känslig för vårt nordiska klimat (exempelvis kunde jag inte behålla sorten Comtesse de Buchard nedan i mer än tre år) och den kräver ett rätt gynnsamt läge. Härdigheten är troligen begränsad till zon I och II i Sverige om man inte vidtar speciella åtgärder. Man kan göra klokt i att vintertäcka rotpartiet med ris och löv. Klematisen vill gärna stå med blommorna i fullt solsken medan rotpartiet helst vill ha skugga. Plantera därför någon perenn växt (t ex pioner) framför den. En spaljeanordning är nödvändig men tänk på att klematisen ofta kan samexistera med klängrosor (se särskild länk om detta längst ned). De kan komplettera varandra mycket bra och har man en klängros som blommar över snabbt (t ex Flammentanz) så kan en klematis ge anordningen en lite längre blomningstid. De tre sistnämnda sorterna nedan (Cap Thuilleaux, The President och Clematis macropetala) har jag samplanterat med mina klängrosor.

Klematisen är känslig för torka så glöm inte att vattna den rejält vid långvariga perioder med torka på sommaren. Om den torkar ut kan den drabbas av en svampsjukdom får den att helt vissna ner (en typ av blom- och grentorka som liknar det som exempelvis körsbärsträd kan drabbas av). Den vill ha bra med näring och kalka gärna för den vill inte ha jord med för lågt pH-värde.

Ett ständigt återkommande problem är hur man skall beskära klematis. Det beror lite på ifall den blommar på årsskotten eller om den blommar på förra årets skott. Den som blommar på årsskotten kan skäras tillbaka rejält men för den andra typen måste man skära lite försiktigt. Ta reda på hur just dina sorter blommar innan du beskär för hårt. Se även beskärningstipsen i länkarna i slutet.

Se mina sorter nedan:

Comtesse de Bouchard
(troligen) 

Nelly Moser

Ville de Lyon

William Kenneth

Cap Thuilleaux

The President


Clematis macropetala

Läs mer om Clematis (det finns väldigt mycket på Internet!):

Allmänt:
                  Virtuella floran: Clematis L.
                  Odla.nu om Clematis
                  Beskärningstips från danska Dueholms Planteskole
                  Floralinnea om clematis tillsammans med klängrosor
                  Clematis on the Web
                  More Clematis on the Internet

Böcker om Clematis:
                  Magnus Johnsson: Släktet Klematis

Läckra exemplar:
                              Vilda clematis

Clematis sällskap:
                              Internationella Clematissällskapet
                              Svenska Clematissällskapet
                              American Clematis Society
                              British Clematis Society

Köpställen:
                   Funbo Plantskola + Odlingsråd