Dagliljor

Det är bara att erkänna det - jag är fast! Fast i daglilje-manin! Den drabbar alla skoningslöst (ungefär som när det gäller stora läckra Iris Germanica -speciellt de amerikanska hybriderna) som upptäcker den fantastiska variation som erbjuds när det gäller just denna blomma. Man blir helt enkelt tvungen att börja samla! I nuläget har jag cirka ett 25-tal sorter men jag kan inte sluta köpa flera!

Dagliljor (Hemerocallis) är en klart underskattad trädgårdsväxt men den kommer nu starkt eftersom man lyckats korsa fram en mängd nya varianter (hybrider) både till utseende, färg och växtsätt. De gamla klassiska klargula och rödbruna varianterna kan alltså kompletteras med en mängd nya sorter - och som sagt - när man väl börjar är det svårt att sluta!. Det fina med dagliljor är den långa blomningstiden vilket kanske låter lite paradoxalt. Varje blomma håller ju bara cirka en dag (därav namnet) men i gengäld så pågår nybildning av knoppar kontinuerligt. Dessutom finns det sorter som blommar i huvudsak i början av sommaren och andra som blommar senare. Totalt sett ger detta alltså en mycket lång blomningstid - från juni och till i början av september. Växten är mycket härdig och det är inga problem att få dem att trivas i normala trädgårdar. Och sen är ju blommorna så otroligt vackra! För säkerhets skull (som samlare är man ju lite rädd om sina godbitar) lägger jag på ett lager löv eller granris under vintern men det är nog knappast nödvändigt. De vill inte stå för torrt och man skall inte gödsla för frikostigt (gynnar tillväxt men ej blomning). Ta en titt på några av alla mina olika sorter nedan (en del av dem är jag inte helt säker på namnet).

Pretty Fancy

Min ståtligaste daglilja i nuläget. Gigantiska blommor och massor på varje stängel. Lika läcker som namnet antyder! Rekommenderas varmt (om plånboken tillåter!).

Frans Hals

Denna daglilja är en riktig läckerbit och varje enskild blomma är gudomligt vacker. Stora härliga blommor.

Nile Crane

Mabel Fuller

Shamrock double

Double Challenger (troligen, trots att den här verkar enkelblommig)

Lynn Hall

Molokai

Summer Wine

White Temptation

Childrens Festival (troligen)

Cedar Waxwing

Stella d'Oro

Även denna var marknadsförd som "Summerwine" (men här blev det nog något fel)

Siloam June Bug (troligen)

Vill du veta mer om Dagliljor? Det finns massor att hämta på Internet. Pröva exempelvis följande länkar:

Allmänt om Dagliljor:
                                        Virtuella floran: Dagliljor
                                        Odla.nu om Dagliljor

Internationella sällskap (det finns många i olika länder) och andra länkar:
                             American Daylily Society
                            Daylily Links

Köpställen:
                Lyngaträdgård
                Daylilies Online
                Lillafiskaregatans Trädgårdsbutik (välj Hemerocallis)
                Flower Beauty (välj Hemerocallis i vårsortimentet)