Fuchsia

Fuchsior eller på svenska Bloddroppar är mycket fina för uteplatsen eller balkongen. Förr hade man dem mest inomhus men fler och fler har börjat upptäcka att de kan användas i urnor eller krukor utomhus på sommaren. Fuchsior kan tillsammans med Begonior bli sommarens räddning ifall sommaren blir våt och kall. De vill nämligen inte gärna ha för torrt eller soligt. Ha dem därför lite på skuggsidan eller i skydd av buskar eller kanske (som jag) under en klängros. De kan gärna placeras hängande i ampel men de kan också stå på marken, fast då gärna ovanpå en omkullvält kruka eller något annat för om de kommer upp lite från marken syns blomprakten lite bättre.

Jag har förstått att Fuchsior är lite av kultväxter just nu och det finns många fantaster (se länkarna i slutet) och fuchsia-sällskap. Samlarmanin kan nog bli svår här men tyvärr kanske det svenska klimatet inte tillåter alltför stora utsvävningar just i vårt land.

Fuchsiorna är ju perenner men de klarar inte att övervintra utomhus i vårt klimat. Därför måste man ta in dem och övervintra dem frostfritt (precis som för Änglatrumpeter, Krysantemum, Dahlior och Begonior vilket jag beskriver på andra ställen på denna sida). Ta in dem strax innan frosten kommer. Råden går lite isär när det gäller ifall du skall beskära dem direkt då du tar in dem eller senare i vår när det är dags att så att säga "väcka dem". En del säger att man skall klippa direkt och även bespruta mot ohyra eftersom man troligen tar in både ohyra och deras ägg med plantan. Dessa kommer också att övervintra på plantan och därför kan det vara vits att klippa bort och/eller bespruta för att minska risken för ohyreangrepp på våren. Emellertid kan det vara lite riskfyllt att klippa tillbaka växten för hårt eftersom stumparna torkar ner under vintern och kanske inte lämnar så mycket frisk grön ved att skjuta skott från senare i vår. Det skulle därmed kunna vara bättre att inte beskära och enbart låta växten vissna ned långsamt. Sen till våren kan man beskära ned till frisk grön ved och också för säkerhets skull bespruta så att inte man direkt får ohyreangrepp. Som sagt, ännu har jag inte riktigt fått kläm på vad som är bäst så jag experimenterar lite grand. Förmodligen går båda metoderna bra. Vad som är viktigt är att man inte låter krukan torka ut helt men att man heller inte får vattna så att jorden är helt våt. Har man dem ljust så blir det lätt för varmt lite för tidigt (redan i februari) och då kan de börja skjuta skott som blir lite för taniga och rangliga.

Se mina sorter nedan:

Darkeyes

Skylady

Swingtime

Okänd sort

Läs mer om Fuchsia (det finns väldigt mycket på Internet - gott om Fuchsia-fantaster!):

Allmänt:
               Virtuella floran: Dunörtsväxter (inklusive Fuchsior)
               Svenska Fuchsiasidan - Allt om Fuchsior!
               Fuchsia Forum Danmark
               Botany.com om Fuchsia
               Diskussionsforum om Fuchsia

Läckra exemplar:
                           Fuchsia Magic

Clematis sällskap:
                           Svenska Fuchsia-sällskapet
                           American Fuchsia Society
                           British Fuchsia Society

Köpställen:
                Fuchsia Online