Tropisk kanna

Den tropiska kannan var en spännande bekantskap för mig. Jag skriver var eftersom det blev en tillfällig gäst i trädgården eftersom jag inte lyckades vinterförvara den efter blomningssäsongen. Med andra ord, det kan vara lite knepigt att odla en sån här växt om man inte är väldigt noga och ser upp. I mitt fall väntade jag för länge innan jag tog in rotknölarna för vintern. Emellertid så skall det kunna gå att få dessa växter att blomma om år efter år om man vinterförvarar dem precis som dahliaknölar (se på annan plats i mitt trädgårdsgalleri).

Kannan hör annars definitivt inte hemma på våra breddgrader (därav beteckningen tropisk) utan den har sin hemvist i Västindien och i Sydamerika. Det är därför en rätt så exotisk växt som det är kul att experimentera med. Framförallt vill kannan ha mängder av sol, värme, vatten och näring. Därför är den mycket lämplig att odla i stora krukor för dig som har en bra och solig uteplats och dessutom ett växthus och uterum för tidig fördrivning av plantorna.

Så här skall du göra: Plantera jordstockarna helt ytligt i krukor med kraftig och näringsrik jord och ställ till en början ljust i rumstemperatur. Gör gärna detta redan i februari månad. I mitt fall flyttar jag sedan ut krukorna (då de första bladen börjar sticka upp) i ett uterum där de kan få stå så ljust som möjligt. Allteftersom våren lider flyttar bör man sedan flytta ut krukorna i ett växthus för att de inte skall få det för tufft i uterummet och för att de skall härdas av långsamt och vänja sig vid utemiljö. När sedan risken är helt förbi för nattfrost kan du ställa ut krukorna så soligt som möjligt på din uteplats. Vattna sedan rikligt under sommaren och ge även en del blomgödning i tillägg då och då. De kommer då att växa kraftigt med sina magnifika blad och stjälkar. Vissa sorter kan bli upp till 150 cm höga. Till slut kommer en kraftig blomstjälk som sedan kan blomma länge (flera veckor). Blommorna utvecklas ungefär som gladiolusblommor, d v s när en blomma vissnar börjar nästa blomma ovanför. Plocka gärna bort de vissnande blommorna efterhand.

Ta en titt på mina (nu hädangångna) sorter nedan. Det blir säkert nya försök längre fram i tiden.

Tropisk kanna "Wyoming"

Tropisk kanna "King Midas"

Tropisk kanna "Brilliant"

Läs mer om Kanna:

Allmänt:
               Odla.nu om Kanna