Kaprifol

Kaprifolen är en fantastisk trädgårdsväxt, främst för den förnämliga doft som den sprider över trädgården och då speciellt under sommarkvällarna. Det finns många sorter, från den vilda kaprifolen till ett flertal förädlade sorter där dock oftast den fantastiska doften gått förlorad. Min version har dock kvar den ljuvliga doften och den blommar i regel från juni ända fram till sensommaren. På hösten får den röda frukter.

Kaprifolen är en klätterväxt och den måste ha något att klättra på, t ex en spaljeanordning. Den kan ofta bli 4-5 meter lång (hög). Den vill gärna stå soligt och vindskyddat men den får inte torka ut. Något som är viktigt att tänka på vid plantering är att man bör klippa ner den till bara ett par decimeter då man planterat dem (även om de i plantskolan säljs i mer än meterhöga exemplar). Orsaken är att man då får dem att förgrena sig rejält och bilda en tät ansamling av grenar och blomsamlingar. Gör man inte detta så kan busken bli väl kal nedtill och ränna iväg lite för mycket uppåt. Det går även bra att klippa tillbaka den efter några år för att föryngra den och få den att bli tät igen.

En lite tråkig sak med kaprifolen är att den lätt kan angripas av små larver av ett par arter småfjärilar, trymalen och fjädermottet. De äter sig in i blomknoppar som då blir uppsvällda och utbildade blomanlag ramlar då av. Dessa angrepp är mycket svårbekämpade. Emellertid kan man vänta ut angreppen som så småningom ger med sig längre fram på sommaren då blomningen kan ta fart igen.

Läs mer om Kaprifolen:

Allmänt:
                 Virtuella floran: Lonicera caprifolium L.
                 Virtuella floran: Vildkaprifol
                 Om vildkaprifolen
                 Virtuella floran: Tryar
                 Odla.nu om blomsterkaprifolen
                 Odla.nu om Kaprifoler och andra klätterväxter