Körsbär

Körsbär vill nog de flesta ha i sin trädgård. Många sorter är oemotståndligt goda (särskilt bigarråvarianterna och speciellt de gulröda bigarråerna) och det är närmast omöjligt att sluta äta dessa bär om man väl börjat.

Varför är det då inte så vanligt med körsbär i dagens trädgårdar? En starkt bidragande orsak är att de flesta i dag har tämligen små tomter och ett körsbärsträd tar mycket snabbt upp mycket stor plats. Detta vet de som glad i hågen planterat ett körsbärsträd ett år och som efter bara några år förtvivlat sliter med att få upp nylonnätet över trädet för att skydda bären mot fåglar. Trädet växer nämligen snabbt och rakar fort i höjden samtidigt som det breder ut sig horisontellt. Jag har redan antytt det andra stora problemet - hur skall man kunna skydda skörden från att bli helt reserverad för våra flygande (o)vänner?

Till glädje för alla med små tomter finns idag faktiskt ett utmärkt alternativ - de så kallade Pysslingträden! Dessa träd är alltså helt enkelt grundstamträd med mycket långsam tillväxt (grundstam Gisela) där man kan ympa in mer förädlade körsbärs -och bigarråsorter. Effekten är att man får ett körsbärsträd som växer till bara en tredjedel av den storlek som ett normalt träd har och man får väldigt snabbt fullödiga skördar. Jag gjorde helt sonika så att jag köpte ett sådant Pysslingträd med den kanadensiska körsbärssorten Celeste (tror jag för jag är inte helt säker på sortnamnet - det kan möjligen också vara sorten Stella) och planterade den i en spaljeanordning framför en vägg. Att sätta den i en spalje var främst för att det skulle vara extra enkelt att skydda trädet för fåglarna för det blir ju helt trivialt att fästa ett nät framför och runt trädet. Och - tro det eller ej - jag fick en nätt liten skörd redan efter ett år (se bilden ovan). Efter två år hade skörden växt till mer än två liter. Så här långt är alltså experimentet mycket lyckat. Jag hoppas att det fortsätter i samma stil.

Läs mer om körsbär:

Allmänt:
                 LivsmedelsSverige om Körsbär
                 Fruktexperten
                 Odla.nu om Pysslingträd

Träslaget körsbär:
                             Lövträinstitutet om Körsbär

Problem och sjukdomar:
                                       Odla.nu

Köpställen (inklusive om Pysslingträd):
                             Trädgårdshuset
                             Funbo Plantskola (speciellt om Pysslingträd)