Liljor

Få trädgårdsväxter lyser upp trädgården med sin blomprakt så som liljeväxterna. En del av dem doftar dessutom underbart. Jag har samlat på mig ett stort antal sorter för här är utbudet kolossalt. Dessa lökväxter är dessutom mycket lättodlade och det finns egentligen bara två existerande problem: dålig dränering och liljebaggar. Vad gäller det förstnämnda skall man alltså undvika att plantera liljor där det kan riskera att bli vatten stående för då kan liljelöken ruttna. Därför skall man redan vid planteringen förebygga detta genom att i planteringsgropen (som skall vara minst 10 cm djup) lägga ett lager sand i botten där vattnet sen med lätthet kan sjunka undan. Det andra problemet är desto värre. Liljebaggen är en synnerligen elak liten skalbagge som har kommit på ett enastående gement sätt att undvika upptäckt. Baggen (som lätt känns igen eftersom den är knallröd och cirka 1 cm lång) lägger sina ägg under bladen där sedan larven utvecklas. Det speciella är att larven täcker sig själv med sina exkrementer vilket gör att man inte kan se att det finns en larv närvarande, man ser bara en svart geggig klump under bladen. Larven fortsätter alltså i sin förklädnad lugnt att mumsa vidare på bladen som allteftersom blir allt kalare och hålätna. Ett svårt angrepp kan medföra att liljorna blir helt renätna och därmed stoppas även blomninen. Då vi numera knappast kan ta till besprutningsmedel så rekommenderar jag följande enkla mekaniska bekämpning: Om du upptäcker angreppet tidigt så kan du ta vattenslangen, sätta på ett munstycke som kan ge en fin men ändå stark vattenstråle och spruta på liljorna genom att rikta strålen snett underifrån och från sidan. På det här sättet kan man spola bort huvuddelen av de aktiva larverna. Behandlingen bör upprepas efter ett par dar. Givetvis kan man också försöka plocka bort och ha ihjäl baggarna om man ser dem för de är ganska långsamma. Denna behandling brukar hålla angreppen någorlunda under kontroll.
För övrigt så gillar liljorna en ganska ordentlig gödsling. Klipp ej ner blomstängeln helt efter blomning för nästa års lök utvecklas med hjälp av energin skapad och lagrad i den gröna stammen och i bladen (d v s exakt på samma sätt som andra lökväxter som tulpaner och narcisser).
Ta en titt på alla mina sorter nedan!

Gammaldags brandgul lilja

Denna klassiska lilja har funnits länge och kan hittas vid gamla ödetorp. Den var rikligt förekommande i mitt barndomshem och av nostalgiska skäl har jag ett stort antal lökar. Det är härligt att följa utvecklingen av denna lilja från den första lilla uppnosiga bladrosetten till den ståtliga stängeln vid blomningen. Den kan bli tämligen hög, cirka 130 cm. Blomman har karakteristiska svarta strimmor och den blommar rätt länge (juli). En egenhet är att myror brukar gilla att springa omkring på knopparna.

Modern brandgul lilja

De nya versionerna av den brandgula liljan har  något elegantare blommor som är lite mer svulstiga och runda i formen.

Modern gul lilja

Det finns nu även gula varianter som ger en praktfull blomning med mycket kraftiga blomstänglar och stora blommor. Blomningstid i juli. Jag har även en mörkröd sort som ej visas på bild.

Rödgul flocklilja

Den här flockliljan är en relativt gammal sort som jag också har tagit hit från mitt barndomshem. Blommorna är mycket eleganta med sin härliga övergång från rött till starkt orange. Tyvärr är blomningstiden (slutet av juni) lite för kort.

Rödvit och Rosa flocklilja

Flockliljor finns även i andra färger, här en röd variant med övergång i vitt i svalget och en helt rosa.


Kungslilja

Denna lilja är den kraftigaste av mina liljor. Jag har två olika varianter - en vit och en gul. Stänglarna kan bli mer än 150 cm höga och kan kräva viss uppbindning. Det fantastiska med denna lilja är den starka, ja ibland rent av kväljande doften som lägger sig som en matta över trädgården sena sommarkvällar i juli eller i början av augusti.

Arena

Detta är en fin och lite senblommande (augusti) lilja. Vackert mönstrad, eller hur?

Stargazer

Detta är kanske den lilja som har de allra vackraste blommorna. Fantastiskt tjusig. Sorten är ofta använd som snittblomma i professionella blomsteraffärer men den går alltså alldeles utmärkt att odla i den privata trädgården. Blomningen är sen (augusti) jämfört med övriga liljor.

Krolliljor (röd och gul)

En annan liljevariant är krolliljorna och jag har röda, gula och vita (ej här på bild) varianter i trädgården. De blommar något senare (början av augusti) än andra liljor.

Vill du veta mer om liljor? Det finns massor att hämta på Internet. Pröva exempelvis följande länkar:

Allmänt om Liljor:
                                       Virtuella floran: Liljor
                                       Odla.nu om liljor
                                       Odla.nu om kroll-liljor

Internationella sällskap:
                            North American Lily Society

Liljefantaster och läckra bilder:
                       Liljeängen - Allt om Liljor

Köpställen:
               Dutchbulbs
               Lillafiskaregatans Trädgårdsbutik (välj liljor)
               Flower Beauty (välj liljor)