Marktäckare i slänten

I slänten med buskrosor har jag blandat in diverse växter som skall hjälpa till att täcka marken och hindra alltför mycket ogräs att ta sig in. Nedan listar jag de olika växter som jag prövat som marktäckare. Se även under Våravdelningen för andra tidigt blommande buskar och vårblommor i slänten.

 Lammöron "Silver Carpet" (Stachys byzantina)

Lammöron är en klassisk marktäckare för torra lägen och den växter snabbt som synes. Tre små plantor bredde ut sig så här mycket på ett år. Känn gärna på bladen så förstår ni varför växten heter Lammöron. Kanske gjorde jag bort mig här som inte klippte bort blommorna. Rykten säger att växten inte växer vidare ifall den går i blom. Men vi får väl se - den blev i alla fall väldigt tjusig i slänten tillsammans med rosorna så jag sätter nog fler framöver.

 Björngräs (Festuca gauteri)

Det här gräset tyckte jag verkade kul. När det blir större så blir det som stora kuddar. Kan nog bli effektfullt. Kanske kan det bli lite för soligt och torrt men vi får väl se.

Skuggröna (Pachysandra terminalis)

Skuggröna är en annan fin marktäckare som växer bäst i lätt skugga i rätt fuktig mark. Jag satte dessa plantor bakom några tallar som växer framför slänten ut emot vägen. Den började genast att breda ut sig så det lär nog fungera bra. 

Dvärgölandstok (Potentilla fruticosa "Red Ace" +"Lovely Pink")

För att få lite omväxling i slänten satte jag också några lågväxande Ölandstok (en rosa och en orange-gul). De kommer att fylla ut bra med tiden och ger även en fin blomning sent på säsongen.

Silkesnäva eller Jordnäva (Geranium cinereum - "Ballerina")

Gruppen nävor kan vara fina marktäckare och de ger ju dessutom en verkligt fin och långvarig blomning. Silkesnävan har mycket fina blommor och börjar blomma redan i juni.  

 Flocknäva (Geranium macrorrhizum)

Flocknävan är en annan lämplig marktäckare i torra lägen. Den växer snabbt och ger stora kuddliknande tuvor.

 Krasse

Till sist måste man nämna krassen som ju är en ypperlig marktäckare och som samtidigt kan ge en väldigt fin blomprakt. Den producerar även en mängd frö som gör att växten kan återkomma år efter år.

Vill du läsa mer om marktäckare? Se länkarna nedan:

Allmänt om marktäckare:
                                          Odla.nu om marktäckande perenner
                                          Rabattrosor, inklusive marktäckande rosor
                                          Marktäckare i sura miljöer
                                          Lågväxande buskar

Mer om speciella växter:
                                         Lammöron
                                         Nävor
                                         Ölandstok