Riddarsporren, eller som den förädlade sorten ofta betecknas, Praktriddarsporren, är en ståtlig trädgårdsväxt som skänker stor blomprakt åt trädgården under månaderna juni och juli. En andra blomning kan man dessutom få på hösten ifall man direkt efter blomningen klipper ner växten radikalt så att nya skott får växa till (men själv undrar jag om inte detta förfarande istället kan försämra övervintringsförmågan?). Riddarsporren är mycket härdig. Den bildar med tiden rätt stora tuvor och kan delas ungefär vart femte år.
Blomstänglarna kan bli mycket höga (ibland mer än 150 cm) så det skadar inte att binda upp dem mot en pinne eller ett annat blomstöd. Gör man inte detta kan växten skadas rejält vid kraftig blåst eller i samband med kraftiga och långvariga regn. Växten vill ha näringsrik och mullhaltig jord och den får inte torka ut (vattna rejält under torrperioder). Var lite försiktig med alltför kraftig kväverik gödsling för detta kan spä på benägenheten att dra på sig mjöldagg eller andra svampsjukdomar. Dessutom bör man inte överdriva vattningen så att växten får det för vått under vinterhalvåret. Står den för vått kan den få problem med övervintringen.
Riddarsporren finns ett flertal färgkombinationer varav jag själv har en himmelsblå sort med vita partier samt en mörkblå (se nedan).
Himmelsblå riddarsporre
Mörkblå riddarsporre
Vill du läsa mer om Riddarsporren? Pröva exempelvis följande länkar:
Allmänt om Riddarsporren:
Virtuella
floran: Riddarsporrar
Nordens
Flora
Plantideas.com
Läckra exemplar:
Evas
Riddarsporrar
Internationella sällskap:
Delphinium
Society
Köpställen:
Fröer.nu
Impecta
(sök på Riddarsporre bland Perenner)