Rosor är kanske de elegantaste växterna i trädgården och lyckas man med dessa får man en blomprakt som kan vara både spektakulär och långvarig. Tyvärr är det inte alltid lätt att att få dem att trivas i det nordiska klimatet. Man frestas ofta att köpa sorter som inte riktigt är härdiga och som lätt drar på sig både svampsjukdomar och insektsangrepp.
Det som oftast knäcker rosorna är de kalla vintrarna eller kanske snarare de perioder med kallt väder utan snö som kan förekomma även under milda vintrar. Ett sätt att minimera dessa skador är att alltid kupa upp jord runt plantorna på senhösten (10-20 cm upp utmed stammarna). Gör dock detta så sent som möjligt på hösten eftersom det annars kan bli lite väl fuktigt runt rosenstammarna vilket kan gynna svampangrepp och röta. Vintertäcker man på detta sätt kan man förvissa sig om att åtminstone de täckta grenarna kommer att klara vintern (de ovan jord fryser oftast bort). Jorden tas försiktigt bort då risken för hård frost är över under våren. I samband med detta klipper man ner buskarna till frisk ved (grön bark med vita eller rödaktiga knoppar). Rätta tidpunkten sägs ofta vara då björkarna har fått musöron men glöm inte att lyssna på de lite längre väderprognoserna då för att inte riskera att råka ut för ett av alla vårens väderbakslag.
Rosor skall gödslas ordentligt under sommaren (en gång på våren och en gång i början av juli) men ej för nära hösten för att underlätta övervintringen. Gödsla hellre med lite mer fosfor än med kväve för att få mer blommor och mindre bladväxt. Glöm heller inte att vattna rejält för rosor gillar faktiskt inte torka (tänk på hur förträffligt rosorna trivs i fuktiga Storbrittannien). Blir det torrt kan du dessutom få lite bekymmer med myror som gärna vill bygga sina bo intill stammarna och deras grävande gör jorden ännu torrare. Under senhösten kan det vara lämpligt att kalka för rosor vill inte ha för sur miljö. För att få blomningen att bli lång och rikligt så bör man klippa bort vissnade blommor kontinuerligt under växtsäsongen vilket också ger en avgjort vackrare rosrabatt.
En mängd svampsjukdomar kan drabba rosor (t ex mjöldagg, rosrost och svartfläcksjuka) och dessa är avgjort svårbekämpade. Ett råd som man ofta ger är att inte lägga vissnade blad i komposten för att undvika att svampangreppen sprids vidare. Bästa rådet man kan ge är att skaffa motståndskraftiga sorter (vilket inte är det lättaste men se gärna mina sorttips längre ner samt länkarna). Lika svårbehandlade kan insektsangrepp vara. En av de svårare insekterna är rosenskottstekeln som lägger sina ägg i de späda nya rosenskottens spets. Där utvecklas sen larven och äter sig ner i stammen som "svullnar" och därefter vissnar skottet. Klipp av skottet nedanför svullnaden med larven (viktigt!) och bränn det eller släng i soporna (ej i komposten!). Nya skott utvecklas därefter nedanför snittet och ger sedan en fin men tyvärr lite sen blomning. Så, var därför noga med att klippa bort angripna skott så fort som möjligt så att nya skott kan hinna utvecklas.
Jag har samlat på mig ett flertal rosensorter genom åren varav några har förblivit trogna i trädgården på grund av sin härdighet. Allmänt sett kan man nog inte räkna med att få dem att trivas mer än cirka fem år i sin trädgård (ifall man inte orkar bli expert) men det är väl inte så illa? Därefter kan man ju sätta nya men glöm då inte att byta ut jord i den rätt djupa planteringsgropen - nästan en halvmeter - för jorden kan utveckla vad man brukar kalla roströtthet. På bilden här ovan ser ni en grupp med den gula rosen Pehr Gynth och den röda Allotria. Se nedan för en beskrivning av mina övriga sorter.
Pehr Gynth (Polyantha - bukettblommande)
En ståtlig ros med mörkgrönt glänsande bladverk och en underbar doft. Klipper man bort vissnade blommor kontinuerligt blommar den från juni tills frosten kommer! Verkar mycket motståndskraftig mot både svampsjukdomar och insektsangrepp. Däremot kan den ha svårt med vintrarna.
Allotria (Polyantha - bukettblommande)
En härligt blommande men doftlös röd ros. Växer kraftigt vid rätt gödsling och kan bilda imponerande buketter med blommor. Tyvärr kan den dra på sig en del svampsjukdomar (bl a rosrost och svartfläcksjuka).
Friesia (Polyantha - bukettblommande)
En härligt blommande citrongul ros med en helt underbar doft. Växer kraftigt med rätt gödsling. Den absolut härdigaste och mest lättskötta ros jag någonsin haft! Kan verkligen rekommenderas för den oerfarne! Har aldrig haft problem med vare sig insektsangrepp eller svampsjukdomar.
Astrid Lindgren (Polyantha - bukettblommande)
En underbar skirt rosa ros som nästan helt saknar doft. Blommorna kan vara lite känsliga för både kraftigt eller långvarigt regn (böjer på nacken) eller starkt solsken (bleknar och blir nästan vit).
Belle Rose (Polyantha - bukettblommande)
En annan mycket fin rosa eller rosaröd ros utan doft. Blommorna ser nästan exakt ut som de marcipanrosor som man ibland kan se på tårtor! Tyvärr verkar rosen inte vara så härdig och vissa angrepp av rosrost kan märkas. En tillfällig gäst i trädgården men mycket söt.
Sommerwind
Det här är en mycket tjusig ros att ha i kruka på balkongen eller uteplatsen. Urtjusiga blommor eller hur? Dock gillade mina bladlöss den här rosen så var beredd att bekämpa dessa.
Vill du läsa mer om Rosor? För denna trädgårdens praktblomma finns naturligtvis massor att hämta på Internet:
Allmänt om Rosor:
Virtuella
floran: Rosor
Gammaldags
Rosor
Odla.nu:
Frågor och svar om Rosor
Odla.nu:
Beskärning av rosor
Odlingsråd
från Trädgårdsringen
Engelska
rosor
Roslista
med massor av sorter
Läckra exemplar:
Evas
Rosor
Rosor
på Fredriksdal
Internationella sällskap och andra länkar:
Svenska
Rosensällskapet
American Rose Society
The
UK Royal National Rose Society
The Rosarian
David Austin
Roses
Internationellt
diskussionsforum om rosor
Internationellt
diskussionsforum om antika rosor och Austinrosor
Köpställen:
Flora
Linnea: Att välja rosor
Funbo
Plantskola
Massor med andra länkar:
Rosor
på Internet
www.garden.se