Rosor i slänten

Vad gör man med en lång slänt som vetter mot söder? Utsatt för väder och vind och under sommaren i ett tämligen torrt tillstånd. Vad kan passa i en sådan? Oländigt att sköta, för att inte tala om att bevattna (det bara rinner av). Man kan väl inte ha något vettigt i en sådan förutom marktäckare och andra gröna och kanske lite tråkiga växter.

Så tänkte jag tills jag såg en lockande artikel i tidningen Allt om Trädgård. Artikeln handlade om härdiga buskrosor och framför allt om kanadensiska buskrosor som dessutom skulle kunna garantera vinterhärdighet. Naturligtvis! Det måste jag pröva tänkte jag. Så jag satte igång att gräva upp slänten som alltså sen tidigare var bevuxen med gräs och 20 år gamla svarta vinbärsbuskar. Bilden nedan visar hur det såg ut efter att jag grävt en tid och bilden ovan visar hur fint det blev efter jag avslutat det hela och planterat rosor och marktäckare i slänten.

I det följande skall jag presentera de rosor som jag planterade i slänten. Jag valde ett stort antal av olika sorter med kravet att alla skulle vara härdiga till minst växtzon 4. Det som var väldigt kul var att nästan samtliga rosor faktiskt blommade riktigt fint redan detta första år (som synes i bilden längst upp). Nu har jag även förlängt partiet (ytterligare 10 meter bortanför komposterna i bilden ovan) och fått plats med ytterligare en stor mängd rosor och marktäckare. Nedan följer en presentation av alla rosor i slänten - i nuläget cirka 25 sorter. Ifall du har en långsam anslutning till Internet tar det lite tid att ladda hem alla bilder men jag hoppas att du orkar vänta. 

 Therese Bugnet (Kanadensisk buskros)

Det här var faktiskt den enda kanadensiska buskrosen som jag fick tag i under min första inköpsrunda. Blommorna här är stora och fyllda. Denna ros remonterar - d v s sätter kontinuerligt ny knopp under hela växtsäsongen - så det kan bli en bra basros i slänten (har satt tre stycken plantor). Övriga buskrosor har i regel en kort men intensiv blomsäsong under några veckor i juni-juli.

 Louis Bugnet (Kanadensisk buskros)

Den andra inköpsrundan (år två) fick jag äntligen tag i ett helt gäng med kanadensiska buskrosor (tack vare denna leverantör). Ovan ser ni en läckerbit. Stora vita blommor med rosa kanter - det rosa syns speciellt fint precis när rosen slår ut. Liksom sin släkting Therese ovan så remonterar denna ros villigt och den kan faktiskt blomma från juni ända till i september om man har tur.

 Jens Munk (Kanadensisk buskros)

Här är ytterligare en läcker kanadensisk variant. Härlig rosa färg med knallgul centraldel.

 John Davis (Kanadensisk buskros)

Det här var en särdeles fin kanadensisk ros. Dubbla korallrosa blommor i mängd och en väldig växtkraft. Jag ser fram emot när denna ros växer till sig ytterligare - den kommer verkligen att bli ett blickfång.

 Martin Frobisher (Kanadensisk buskros)

Min femte kanadensiska buskros. Härlig ljusrosa färg i en dubbel blomma. Tyvärr verkade denna lite känslig för regn. Blommorna vissnade snabbt i alltför blött väder.

 

 Morden Fireglow (Kanadensisk buskros)

Min sjätte och sista kanadensiska buskros i nuläget. Denna ros är lite annorlunda än de tidigare kanadensiska. Blomman är mer lik rabattrosor (väldigt tjusiga 'tårtrosor'). Tyvärr hade denna sort också lite svårt med regniga perioder. Knopparna bara ruttnade bort då det blev sammanhängande regndagar. Men i en torr och fin sommar kanske det går bättre. Fast vi får väl se hur det är med överlevnaden. Det här är den enda av rosorna som jag ser tecken på att den kanske inte har etablerat sig så bra.

I det följande presenterar jag övriga rosor som är en blandning av buskrosor och marktäckande minirosor:

 Aicha (Buskros)

Aicha är en rätt tidigt blommande buskros (juni) med intensivt citrongula blommor som efterhand bleknar innan de vissnar. Den växer kraftigt och jag räknar med att den utvecklas till en rätt så stor och snårig buske så småningom. Redan andra året fick busken en imponerande blomning väldigt tidigt i juni. Som de flesta andra buskrosor (förutom några av de kanadensiska) så är blomningstiden intensiv men kort.

Compte de Chambard (Portlandros - även kallad "Mme Boll")

Portlandrosor är kanske på gränsen till härdiga för en slänt utan vintertäckning. Men jag gör ett försök med denna. Åtminstone första året fick jag en härlig blomning.

Ispahan (Buskros - ur Damascenaros-gruppen)

Den här rosen tillhör Damascenarosorna som är en mycket gammal grupp rosor som införts från Främre Orienten (enligt legenden av korsriddarna). Den har väldigt vackra blommor - breda och fylliga. 

 Nevada (Buskros eller Parkros)

En härligt vit buskros med enkla med stora enkla intensiv vita och gula blommor. Andra året dök det faktiskt upp rosa blomfärger istället för vita. Lite märkligt.

Zephirine Drouhin (Klängros - rosa bourbonros)

Mitt i alla buskrosorna kunde jag inte låta bli att klämma in en klängros som ju också skulle kunna fungera i en slänt där det bör finnas gott om klängutrymme så småningom när buskrosbuskaget växer till. Och vilken ros sen! Vilka härliga blommor! Kanske de vackraste rosblommorna i slänten. Tyvärr är härdigheten begränsad till Zon 4 men jag får hoppas att det räcker.

Hansa (Vresros - "Rosa rugosa")

Jag valde att även lägga in ett säkert och beprövat kort bland alla mina buskrosor. Hansa är en beprövad vresros (Rosa rugosa) som man ser lite varstans i offentliga miljöer. 

Okänd gul buskros

Här är en mycket fin buskros (tyvärr vet jag inte namnet) som jag hade sen tidigare men som jag flyttade till slänten. 

Single Cherry (Buskros)

Det här är en populär och mycket härdig buskros som växer kraftigt. Den blommar överdådigt med röd-gula blommor under några veckor i juni-juli.  

Frühlingsgold (Parkros eller Pimpinellros)

Det här ännu en gul ros, denna gång av typen Pimpinellros. Dessa rosor är mycket gamla och växer vilt både i Europa och i Asien. De har förädlats i framför allt Skottland. De är lättskötta och härdiga men mycket taggiga. Blommorna är gigantiska (7-10 cm i diameter) och rosen blommar under några korta veckor redan i juni. Då busken snabbt växt sig mycket stor blev blomningen imponerande redan efter två år.

Lovely Fairy (Marktäckande ros)

För att få lite variation i slänten valde jag att sätta även en del marktäckande rosor. Det här är den som jag gillar mest av dessa typer. Den blir helt översållad av ljuvliga rosa blommor. Dess närmaste släkting The Fairy bleknar och vissnar mycket fortare och det kan se rätt skräpigt ut.

Bonica (Marktäckande ros)

En annan mycket fin marktäckande ros är Bonica (fast den går även bra i mer traditionella rabatter). Mycket tjusiga och rätt stora blommor. Påminner mycket om rosen Sommerwind (se avsnittet om Rosor) som jag också har några i slänten.

Amber Cover (Marktäckande ros)

En gul marktäckande ros med blommorna samlade i klasar och varje enskild blomma närmast som en boll.

Heidetraum (marktäckande ros)

En annan fin marktäckande ros är Heidetraum. Intensivt röda och rätt små blommor som bleknar och blir mer lila innan de vissnar.

Candy Cover (marktäckande ros)

En läcker marktäckande ros är Candy Cover. Det spräckliga mönstret för tankarna till polkagrisar eller annat godis (därav namnet)!

Little White Pet (marktäckande ros)

En vit marktäckande ros är Little White Pet. Som synes massor med knoppar och blommar men lite känslig för regniga dagar som kan förstöra blommorna.

Mini Love (marktäckande ros)

Min sista marktäckande ros är Mini Love. Även denna blommar med massor med blommor och den verkar sprida sig snabbt med långa rankor.

Vill du läsa mer om Rosor? För denna trädgårdens praktblomma finns naturligtvis massor att hämta på Internet:

Allmänt om Rosor:
                                      Virtuella floran: Rosor
                                      Gammaldags Rosor
                                      Odla.nu: Frågor och svar om Rosor
                                      Odla.nu: Beskärning av rosor
                                      Odlingsråd från Trädgårdsringen
                                      Engelska rosor
                                      Roslista med massor av sorter

Läckra exemplar:
                              Evas Rosor
                              Rosor på Fredriksdal

Internationella sällskap och andra länkar:
                          Svenska Rosensällskapet
                          American Rose Society
                          The UK Royal National Rose Society
                          The Rosarian
                          David Austin Roses
                          Internationellt diskussionsforum om rosor
                          Internationellt diskussionsforum om antika rosor och Austinrosor

Köpställen:
              Flora Linnea: Att välja rosor (Välj Rosor, se sedan speciellt om kanadensiska buskrosor)
              Funbo Plantskola

Massor med andra länkar:
               Rosor på Internet
               www.garden.se