Blommor i krukor eller balkonglådor
 

För uteplatsen eller balkongen finns faktiskt ett enormt utbud av lämpliga blommor och du kan lätt förvandla den till en grönskande och blommande oas. Enda bekymret är egentligen att hinna med att vattna dem och ge dem näring för de kräver ju regelbunden och inte alltför sporadisk passning. Så se till att hålla dig väl med grannarna så att de hjälper dig med vattningen under semesterresorna.

Nedan visar jag ett urval av de växter som jag själv brukar använda. I tillägg kan sägas att jag också flitigt använder begonior (se separat sida) i krukor. Har också prövat tropisk Kanna (se separat sida) med viss framgång.

Petunia

Petunian är ett givet val för nybörjaren eftersom den är svår att misslyckas med. Plantorna köper du för en billig penning i handelsträdgården men du kan också prova att så dem (fast då får du vara tidigt ute och framförallt ha bra belysning). Det finns en mängd olika färgvarianter och den bara blommar och blommar utan att man behöver göra något mer än att ge dem vatten och viss gödning. På sensommaren kan den bli lite kal och trist och då är det bättre att ta bort den helt än att försöka skära tillbaka den (den skjuter sällan nya skott). Petunian finns även i varianter som kan hängas i ampel (se nedan).

Pelargon

Pelargoner passar bra att ha i krukor och balkonglådor bara de är någotsånär skyddade för regn. Plantorna köper du för en billig penning i handelsträdgården men du kan också prova att så dem (fast då får du vara tidigt ute och framförallt ha bra belysning). Blöta somrar kan blommorna fara rätt illa av för mycket väta. Glöm inte att klippa bort vissnade blommor så kommer det snabbt nya. Det finns många färgvarianter, bl a röda, rosa och vita.

Lyckliga Lotta

Lyckliga Lotta är en härlig balkongväxt som blommar kolossalt ända fram tills frosten kommer. Du köper den enklast i Handelsträdgården. Den har en släkting, Flitiga Lisa, som kanske är ännu mer känd och som också är odlingsvärd. Den måste vattnas ofta så den skall kanske inte ha alltför mycket sol.

Lantana

Denna blomma är en ny favorit på uteplatsen som jag starkt rekommenderar. Även den blommar ihärdigt hela säsongen, särskilt om man hjälper till att klippa bort vissnade blomställningar. Den är så härlig på grund av dess läckra färgskiftningar mellan fullt utslagna blommor och de som just håller på att slå ut (se till exempel några av blomställningarna ovan som skiftar i färger från gult till rött). Lantanan köps i Handelsträdgården och ibland kan man också få tag på uppstammade exemplar. Det som är så bra med denna blomma är att den är verkligt solälskande och tål att stå mycket soligt (ofta är ju våra balkonger och uteplatser byggda i söderläge). Det gör Lantanan till en mycket lämplig blomma här, mycket bättre om man jämför med exempelvis Begonior och Fuchsia som snarare vill ha vått och halvskuggigt.

Lobelia

Lobelian är en bra blomma att fylla ut en kruka eller balkonglåda med. Du kan köpa dem i små tråg i Handelsträdgården men du kan också lätt så dem själv. Så redan i slutet av februari eller i början av mars för de behöver rätt lång tid på sig. De får då inte torka ut och det är mycket viktigt att de står ljust. Tuvorna som man får går lätt att dela upp och sätta i på sidorna i balkonglådor eller krukor tillsammans med andra blommor. Det finns två varianter (Kantlobelia eller Hänglobelia) varvid den senare alltså kan användas för att även få en hängande blomning på sidorna. Den blå färgen är vanligast men det finns även vita och rödlila varianter.

Fjärilsblomma

Fjärilsblomman är en läcker ettårig blomma som du kan så och fördriva inomhus eller i ett växthus i april. Den gror rätt snabbt och sätter en imponerande blomning i juli. Så 5-10 frön i en kruka med välgödslad jord. Ge dem lite stöd med en blompinne då det är dags för blomningen.

Hängpetunia Million Bells

Det här är en tämligen ny sorts petunia som passar utmärkt som ampelväxt. Som namnet antyder så ger den en otrolig massa blommor och detta sätt att växa tycks passa dem bättre än det mer begränsade växtsättet i en kruka eller balkonglåda. Ge dem rejält med vatten och näring. Det finns även lite mer storblommiga varianter (då ofta betecknade Surfinia).

Hängverbena

Numera finns även hängversioner av den vanliga ettårsblomman och utplanteringsväxten Verbena. De blir rätt tjusiga men man måste kanske utfärda en varning för att de inte luktar så angenämt (de luktar faktiskt pyton!).

Vill du läsa mer om växter för uteplatsen och balkongen? Pröva exempelvis följande länkar:

 Allmänt:
                 Odla.nu om växter för uteplats och balkong
                Garden guides: Petunia
                Floridata: Petunia
                Ingrids Pelargonsida
                Odla.nu: Frågor och svar om Pelargoner
                Garden guides: Lobelia

Köpställen fröer:
     Bröderna Nelson
     Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik (Välj Fröer med tre leverantörer)
     Värends Bär- och Trädgårdsprodukter (Fröer)
     Weibulls
     Thompson & Morgan (England)
     Lantbruksnets sammanställning över fröleverantörer

Övriga länkar:
                       Petunia-festival
                       Katriinas sajt för balkong och krukodlare