Azaleor och Rhododendron

Azaleor eller andra växter ur Rhododendron-släktet är fantastiska trädgårdsväxter. De bjuder ofta på en svårslagen blomprakt på försommaren (slutet av maj/början av juni) och man får stor lust att med dem måla upp en fantastisk tavla i trädgården efter inspiration av de engelska trädgårdarna. Emellertid så är dessa växter lite kinkiga att ha att göra med i det nordiska klimatet. En svår och kall vinter kan slå ut dem mer eller mindre permanent men lyckligtvis har slutet på 1900-talet och början på 2000-talet ej vållat några som helst problem. Det är dock viktigt att täcka jorden intill rötterna med ordentligt med löv och torvmull inför vintersäsongen. Dessutom måste de städsegröna Rhododendronbuskarna få en rejäl genomvattning innan tjälen kommer så att de inte torkar ut på vårkanten. Skaka också av nysnö från dessa så grenarna inte tyngs ned för mycket.

Kom ihåg att dessa växter är utpräglade surjordsväxter och måste ha rejält med torvmull och halvförmultnad kompost plus löv för att trivas bra. Låt dem gärna stå lite halvskuggigt för stark sol tenderar att ge en lite för snabb överblomning och efterhand problem med torka.

Ta gärna en titt på mina sorter nedan!

Azalea Daybreak (trol. Knaphill hybrid)

En av de äldsta i min trädgård med drygt 15 år på nacken. Kommer ej ihåg sorten exakt - har inte hittat den igen i någon plantskola. Ger en överdådig blomning ungefär vartannat år med intensivt brandgula blommor. Har överlevt en kraftig nedfrysning under en tidigare vinter så den verkar rätt härdig i det nordiska klimatet. Växer ganska kraftigt med ett tjockt bladverk.

Azalea Satan (Knaphill hybrid)

Blommar med djupröda blommor i stora ansamlingar. Blommar länge i förhållande till andra azaleor.

Azalea Golden Sunset (Knaphill hybrid)

Denna azalea blommar med kolossala ansamlingar av citrongula blommor i bollar. Ofta mer blommor än blad så den kan se lite naken ut efter blomningen. Tyvärr verkar den tämligen känslig för mjöldaggsangrepp så bladverket kan bli lite skabbigt och tillväxten lite begränsad.

Klippazalea (Viscosa Rosata)

En underbart vacker azalea som ofta blir helt översållad med rosa blommor. Dessutom doftar den ljuvligt. Tyvärr är den lite väl känslig för torka och stark sol då blommorna lätt kan vissna (särskilt om det också blåser). En kul grej med denna azalea är att den lätt skjuter nya skott från sidan och att det är enkelt att föryngra den genom nedläggning av sidogrenar som då rotar sig och skjuter nya skott.

Koreansk azalea (Rhododendron schlippenbachii)

Kanske den vackraste av alla mina azaleor! En härligt vit eller lite laxrosa azalea som blommar mycket tidigt (redan i början av maj). Stora maffiga blommor som verkligen glänser i solskenet. Den är även en prydnad på hösten då bladen får en härlig orangeröd färg.



Rhododendron Yakushimanum

En mycket lågväxt och kompakt japansk Rhododendron som kan vara lite mer lämplig för en normal villaträdgård än övriga Rhododendron som i allmänhet är rätt vidlyftiga. Min åsikt är faktiskt att fullstora Rhododendron knappast hör till villaträdgården utan de passar bättre i stora parker, gärna i slottsmiljö. Besök exempelvis slottet Hjuleberg i Halland i början av juni så förstår ni vad jag menar. Naturligtvis finns de stora Rhododendronsorterna också vid flertalet kungliga residens och i större trädgårdsanläggningar i landet.

Men, för att återgå till Rhododendron Yakushimanum, så finns nu flera olika sorter med olika färger från vitt till mörkröd. Ovan ser ni två av de sorter jag har eller har haft. Den översta är först skirt rosa precis då den öppnat knoppen men den övergår till vitt senare då den är i full blommning. Mycket tjusig! Tyvärr fick jag inte behålla den mer än cirka fem år innan den tynade bort. Sen dess har jag införskaffat en annan variant med tjusiga rödrosa blommor som ni ser ovan. En egenhet med denna sorts Rhododendron är att dess nya blad är luddiga med en vit pälsaktig beklädnad. Senare under hösten tappar bladen beklädnaden och blir helt mörkgröna och glansiga.

Se upp med tjälad mark och solsken på våren då den kan tappa bladen! Se till att vattna igenom jorden rejält sent på hösten för att förebygga och täck med löv intill roten så klarar den vintern utan problem.


Guldazalea (Azalea pontica)

Det här är en härlig azalea framförallt på grund av den täta och förföriska doften som sprids vida omkring vid blomningen (en del tycker dock att doften är lite väl stark och påträngande - nästan i klass med exempelvis Kungsliljor). Blommorna är ganska små men busken kan bli helt översållad av täta blomklasar. Sorten växer ganska kraftigt och kan bli ett par, tre meter hög. Viss känslighet för mjöldagg verkar finnas.

Azalea Orchid Lights

Denna azalea finns inom en ny grupp azaleor - Northern Lights - som lanserats de senaste åren. De har utvecklats i USA i mellanvästern och är härdiga för ganska tuffa vintrar så sorten passar utmärkt för svenska förhållanden. Blommorna är ganska små men de sitter i enorma klasar och det är ofta mycket fler blommor än blad på buskarna. Det är en lågväxt sort som går bra att ha om man inte har så mycket plats. Min sort har rosa blommor med lite blå nyans.

Vill du veta mer om Azaleor och Rhododendron? Det finns massor att hämta på Internet. Pröva exempelvis följande länkar:

Allmänt om Rhododendron och azaleor:
                                         Virtuella floran: Rhododendron
                                         Doftande azaleor

Bra svenska länkar:
                              Sofieros Rhododendron och Azaleor
                              Svenska Rhododendronsällskapet

Internationella sällskap (det finns många i olika länder):
                              American Rhododendron Society
                             Azalea Society of America
Fantaster(!):
                  Henning's Rhododendron Site

Köpställen:
                  Zetas: Finsmakarens trädgård (se katalog)
                  Trädgårdshuset