Narcisser är ett samlingsnamn på Påskliljor och Pingstliljor. Dessa är blomväxter med mycket gamla anor och de har funnits länge i våra trädgårdar. De växer också vilda på många ställen, särskilt i bergsområden i Central-Europa och på Brittiska öarna. Hittar man gamla ödetorp så finns för det mesta även rikligt med vilda påskliljor och ibland också pingstliljor.
Narcisser är väldigt anspråkslösa och man misslyckas sällan med dem. De skonas också oftast av rådjur och annat vilt som hellre ger sig på lökväxter som tulpaner eller krokus. Ett problem kan vara att man antingen sätter lökarna för djupt eller för grunt. Ett djup motsvarande cirka 3 lökar brukar alltid gå bra. Denna regel gäller också för lökar som exempelvis krokus, snödroppar (dessa två sätts alltså ganska grunt), tulpaner samt liljor (sätts ganska djupt). Narcisser, som i regel har rätt kraftiga lökar, kan därmed hamna rätt djupt - kanske 10-15 cm. Planteringen görs i september-oktober, görs den senare kan löken få lite svårt att etablera sig inför våren.
Det kan vara bra att gödsla lökrabatten i slutet av april, början av maj (då blasten växt till en del före blomningen). På så sätt kan näringen få tid att sippra ner till löknivå för att hinna tas upp innan de vissnar ner. Ibland sägs att man skall gödsla i hålet då man planterar löken men det är nog lite vanskligt att få rimliga gödselgivor då. Bättre är nog att ge en allmän gödsling på ytan under våren eller försommaren. Efter blomningen skall blasten långsamt vissna ner. Ta inte bort den i förtid (den kan synas lite skräpig i rabatten) för då tar man också bort näring som används för att bygga upp löken inför nästa års blomning. Sätt istället högväxande ettårs- eller tvåårsblommor som kan skymma bort det vissnande bladen i rabatten (t ex höga tagetes, borstnejlikor, mariaklockor eller dylikt). När de vissnande bladen lossnar av sig själv är det dags att rensa bort dem.
Jag har en mängd olika sorter i mina rabatter. Nedan visar jag ett urval.
Renodlade påskliljor
Den storblommiga och rätt höga påskliljan är kanske den vanligaste i svenska trädgårdar. Den finns i ett antal varianter och är en alldeles utmärkt snittblomma. Ta gärna in några blommor och sätt dem tillsammans med ett påskris (björkris med färgglada fjädrar). Det blir oerhört tjusigt.
Renodlade pingstliljor
Pingstliljorna finns även dom i ett antal varianter, både enfärgade vita och tvåfärgade (som ovan). Som snittblommor är de lika bra som påskliljor.
Hybrider, varianter och blandsorter (närmast ovan Orkidénarciss)
Ja, som sagt, utbudet och variationen är enorm när det gäller narcisser och det gäller som synes färger, form, storlek och färgkombinationer. En del har även flera blommor på varje stängel (som exempelvis pingstliljorna på bilden längst ner som har två respektive tre blommor på varje stängel). Varje år kommer det nya spännande varianter. Det är lätt att förköpa sig på lökarna.
Läs mer om narcisser::
Allmänt om narcisser:
Virtuella
floran
Botanical.com
Daffodil
Classification System
Vildväxande
narcisser
Internationella sällskap:
International Bulb
Society
Postorderköpställen:
Lilla
Fiskaregatans Trädgårdsbutik
Rångedala
Plantskola
Värends
Bär- och Trädgårdsprodukter