Tidiga vårlökar ger de första aningarna om att en ny härlig växt- och blomsäsong börjar. Ibland så har inte ens snön hunnit smälta bort helt innan dessa lökar sätter igång och blommar. Denna uppnosighet kan straffa sig ibland då både extrem kyla och stora snömängder kan komma tillbaka och tillfoga vissa skador. Men, i vilket fall som helst, vi älskar alla dessa första blommor som vågar trotsa kylan. I den här genren finner vi exempelvis krokus (som på bilden ovan), snödroppar, scilla och vintergäck. Jag har hittills hållit mig till enbart krokus och snödroppar (se nedan) eftersom de båda andra sprider sig lite väl lätt. Scilla kan exempelvis snabbt ta över en liten tomt om man inte ser upp.
Snödroppar (Galanthus nivalis)
Snödroppar är kanske (tillsammans med vintergäck) de allra tidigaste blommorna i trädgården. Trots sin lite späda och veka uppenbarelse är blomman väldigt tålig. Efter att ha däckats fullständigt av kylan, liggande platt på marken, efter en kall senvinternatt så reser den sig i den värmande solen och blommar hur fint som helst. Tittar man närmare på blommorna ser man faktiskt hur enastående vackra och sirliga de är trots begränsningen i färg till enbart vitt och grönt. Det är faktiskt så att blomman dragit till sig massor av beundrare, särskilt i England och Wales, där massor av olika versioner visas upp på mässor, ibland enbart koncentrerade på Snödroppar (se även länkarna nedan)! Samlare lär betala höga priser för ovanliga sorter. Fanatismen är inte lika stor i Sverige men visst kan vi fascineras av det fantastiskt vackra blommorna. Men huvudbudskapet är väl ändå att nu kan vi äntligen börja hoppas på våren!
Krokus (Crocus vernus)
Krokusen är en annan älskad vårblomma i våra svenska trädgårdar och det finns en oerhörd mängd olika sorter och färger. Här ser ni en av mina tjusigare sorter. Dessa ljusblå strimmiga blommor med intensivt gula ståndare är väl läckra? Tyvärr tycker våra domestiserade tyska fältharar i mina omgivningar detsamma och de mumsar förtjust på både blommor och blad. Ibland kommer man ut en morgon och ser dem vara nedbetade jäms med marken. Om ni tittar noga på bilden ovan så ser ni att de minsann har varit framme och bitit av en del av bladen här också. Sånt kan få en fredlig trädgårdsägare att bli riktigt mordisk! Nåväl, hittills har de trots allt lämnat en del kvar till oss så än ligger stridsyxan kvar nedgrävd (men den ligger ytligt!). Man får väl vara glad att man i alla fall slipper rådjur som ju lär vara en ännu värre plåga för krokusälskare.
Läs mer om de tidiga vårlökarna:
Allmänt:
Virtuella
floran: Crocus L.
Virtuella
floran: Galantus L.
Om
saffranskrokus
Planteringsråd
vårlökar
Läckra bildexempel:
Krokus
i Bosses & Gittes trädgård
Brittiska specialsajter:
The
Virtual Field Guide: Galanthus (snowdrops)
Vilda
samlingar i Colesbourne Park, Gloucestershire
Köpställen:
Lilla
Fiskaregatans Trädgårdsbutik: Krokus
Lilla
Fiskaregatans Trädgårdsbutik: Snödroppar
Broadleighs
bulbs (Snödroppar - England)
Rareplants
(Snödroppar - England)